Pszenica (Triticum),
rodzaj z rodziny traw, w zależności od ujęcia kilka
lub kilkanaście gatunków, które należą do najważniejszych
roślin zbożowych świata.
Większość pszenic pochodzi z Bliskiego
Wschodu lub Azji Środkowej, z klimatu umiarkowanego
ciepłego, niektóre powstały w wyniku spontanicznego
lub świadomego krzyżowania we wtórnych ośrodkach
rozprzestrzenienia.
Najprymitywniejsze z nich:
pszenica samopsza (Triticum monococcum) i pszenica płaskurka
(Triticum dicoccum), znane z upraw neolitycznych, do dziś
przetrwały w niektórych krajach, używane na mąkę,
kaszę oraz jako pasza. Pszenica orkisz (Triticum spelta)
również jest uprawiana od bardzo dawna jako zboże
chlebowe, spotykana w uprawach reliktowych.
Pszenica zwyczajna
Najważniejsze obecnie gatunki to:
pszenica zwyczajna (Triticum vulgare), rozpowszechniona
obecnie na całym świecie w ogromnej liczbie odmian
uprawnych oraz pszenica twarda (Triticum durum), zwana też pszenicą makaronową (ponieważ jej mąka jest
najlepsza do produkcji makaronów), również występująca
w wielkiej liczbie odmian. Dzięki zabiegom hodowlanym, wielokrotnemu
krzyżowaniu pszenic między sobą oraz z innymi, blisko
spokrewnionymi trawami, uzyskano odmiany o nowych
cechach. Umożliwiło to rozszerzenie upraw na inne
strefy klimatyczne oraz zwiększyło plenność.
|