Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


 

Wstążki z podrobami
[Tagliatelle con le rigaglie]


08-05-2000 - 14-05-2000



składniki na 4 osoby


400 g. makaronu wstążki (tagliatelle)
200 g. podrobów z kurczaka
300 g. przecieru pomidorowego
30 g. masła
1/2 szklanki oliwy z oliwek

20 gr. suszonych grzybów
1 nać zielonej pietruszki
sól,
pieprz,

Przygotowanie:

Suszone grzyby zamoczyć w letniej wodzie na około 30 minut. Następnie przepłukać i pokroić je jak najdrobniej po czym w rondlu, na masełku przypiec je, dodając sól i pieprz według własnego smaku.
Dodać następnie oliwę, połowę posiekanej naci zielonej pietruszki oraz przecier pomidorowy.
W
chwili kiedy cała masa zacznie się gotować dodać pokrojone w drobne kawałki podroby z kurczaka.

Na bardzo małym ogniu gotować całość przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas.

W dużej ilości posolonej wody ugotować "al dente" makaron wstążki (foto), który po odcedzeniu wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem.

Można podać dodatkowo starty ser, ale wytrąci on częściowo smak grzybów.

Smacznego !!!

Uwagi:

Słowniczek: [italiano-polacco-włoski-polski]
[Rigaglie=
Podroby] - [di pollo=z kurczaka]


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -