Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron nitki (*) z kawiorem i łososiem

[Capellini al salmone e caviale]


składniki dla 4 osób

czas przygotowania 20 minut

250 gr. makaronu nitki (
*)
100 gr. łososia wędzonego w kawałkach
300 ml. słodkiej śmietany
2 łyżeczki tartej czerwonej cebuli
1 łyżeczka ziół
50 gr. kawioru


Przygotowanie:

Napełnić garnek wodą, spowodować jej zagotowanie. Dodać sól, wrzucić makaron na kilka minut, nie nakrywać pokrywką w czasie gotowania. Delikatnie odcedzić makaron nitki, umieścić go ponownie w garnku nakrywając pokrywką. Pokroić w wąskie pasemka kawałki wędzonego łososia. Śmietanę umieścić w małym rondelku, doprowadzić do jej zagotowania na bardzo małym ogniu, dodać następnie tartą czerwoną cebulę dokładnie wymieszać celem wzajemnego przesiąknięcia zapachem cebuli tejże śmietany. Po zdjęciu z ognia dodać pokrojone wcześniej w pasemka kawałki łososia oraz kawior. Ponownie dokładnie wymieszać celem dokładnego rozprowadzenia kawioru. Makaron umieścić na talerzach a następnie polać przygotowanym kremowym sosem z łososia i kawioru. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !

(*) - "capellini" - typ bardzo drobniutkich spaghetti (niemal niteczki).


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -