Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web



Przygotowanie:
rozdrobnić pikantną papryczkę, zmiażdżyć czosnek. Na patelni przyrumienić wspólnie papryczkę, czosnek oraz fileciki anchois używając do tego celu oliwę z oliwek. Dodać przecier pomidorowy, lebiodkę, czarne oliwki, kapary, całość gotować przez kolejne 5 minut.

Spaghetti w sosie z anchois, oliwek, pomidorów i kaparów

czyli

Spaghetti alla puttanesca (*)


składniki dla 4 osób

2 ząbki czosnku,
100 ml. oliwy z oliwek,
1 lub 2 szt. pikantnej papryczki,
8 szt. filecików anchois,
400 gr. przecieru pomidorowego,
1 płaska łyżeczka suchego oregano (lebiodka),
24 czarne oliwki,
4 łyżeczki kapar,
posiekana zielona pietruszka,
320 gr. spaghetti.


Spaghetti ugotować "
al dente" odcedzić wymieszać dokładnie z uzyskanym sosem, rozłożyć na talerzach i przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

Smacznego !

(*) - italiano "puttanesco" - kulinar. = spaghetti w sosie jak w tytule, wulgarne określenie = kurewskie = spaghetti dzi(e)wki


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -