
Przygotowanie:
rozdrobnić pikantną papryczkę, zmiażdżyć
czosnek. Na patelni przyrumienić wspólnie papryczkę,
czosnek oraz fileciki anchois używając do tego celu
oliwę z oliwek. Dodać przecier pomidorowy, lebiodkę,
czarne oliwki, kapary, całość gotować przez kolejne 5
minut.
|
Spaghetti w
sosie z anchois, oliwek, pomidorów i kaparów
czyli
Spaghetti
alla puttanesca (*)
składniki dla 4 osób
2 ząbki czosnku,
100 ml. oliwy z oliwek,
1 lub 2 szt. pikantnej papryczki,
8 szt. filecików anchois,
400 gr. przecieru pomidorowego,
1 płaska łyżeczka suchego oregano (lebiodka),
24 czarne oliwki,
4 łyżeczki kapar,
posiekana zielona pietruszka,
320 gr. spaghetti.
|