Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Penne rigate z brokułami
[Penne rigate e broccoletti]




składniki dla 5 osób


- 500 gr. makaronu typu rurki karbowane
(penne rigate)
- 600 gr. brokułów,
- 6 solonych filecików anchois,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
pikantna papryczka wg. smaku
(peperoncino)


Przygotowanie:
W dużym rondlu podgrzać na oliwie posiekany czosnek oraz kawałeczek pikantnej papryczki, dodać fileciki anchois, które wcześniej oczyścić i pokroić na kawałki. Pozostawić przez chwilę na ogniu mieszając często a najlepiej do chwili w której fileciki anchois się rozpuszczą.
Oczyścić i wypłukać brokuły które następnie ugotować i wyjąć z gotującej wody łyżką cedzakową (nie wylewać wody z gotowania brokułów).
Makaron ugotować w tej samej wodzie w której gotowaliśmy brokuły, po odcedzeniu wymieszać go z warzywami i przyprawić całością sosu przygotowanego już wcześniej na oliwie.

Smacznego !

Uwagi: Jeżeli bardziej smakuje Wam kalafior możecie zastąpić nim brokuły.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -