Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Spaghetti woźnicy
[Spaghetti alla carrettiera]



składniki dla 5 osób


500 gr. grubszych spaghetti,
2 ząbki czosnku,
50 gr. boczku pokrojonego w kostkę,
80 gr. tuńczyka w oliwie,
200 gr. grzybów borowików
(lub innych świeżych grzybów),
oliwa z oliwek,
nać zielonej pietruszki,
ser parmezan,
przecier pomidorowy,
sól i pieprz wg. smaku


Przygotowanie:
na oliwie z oliwek przyrumienić wspólnie: pokrojony czosnek, boczek w kosteczkę, posiekaną nać zielonej pietruszki i w chwili kiedy czosnek osiągnie już zapragniony złocisty kolor dołożyć oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby.
Pozostawić całość na małym ogniu przez około 20 minut, następnie dodać tuńczyka (lekko rozdrabniając jego masę) i kontynuować gotowanie przez kolejne 10 minut.

Makaron spaghetti ugotować "
al dente" w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i połączyć wspólnie z przygotowanym sosem dodając także kilka łyżek gorącego przecieru pomidorowego.

Podawać natychmiast po przygotowaniu wspólnie z tartym serem parmezanem.

Smacznego !

Uwagi:
Czas przygotowania tego dania w chwili kiedy posiadasz już przecier pomidorowy wynosi około 40 minut. Jeżeli preferujesz danie mocniejsze możesz dodać odrobinę pikantnej papryczki.

Słowo "carrettiera" oznacza również we włoszech "prostaka" - być może właściwszym tytułem w języku polskim byłby tytuł: "Spaghetti prostaka"... .


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -